-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:17088 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:6

آيا در صدر اسلام مسئله ماليات مثل زمان فعلي بود؟

مالياتهاي زمان فعلي با آن چه كه در صدر اسلام وجود داشت، تا حدودي تفاوت دارد، توضيح مالياتهاي اسلامي را به صورت كلي ميتوان بر دو دسته تقسيم نمود:

1 - مالياتهاي مستقيم؛ يعني ماليات هايي كه نسبت يا مقدار يا مورد وضع آن يا تركيبي از اينها به نوعي مستقيماً از طرف شارع مشخصي معين گرديده است، مثل خمس، زكات، خراج و جزيه.

2 - مالياتهاي تبعي؛ يعني مالياتي كه حاكم اسلامي ميتواند در شرايط خاص وضع نمايد و مورد يا مقدار، يا نسبت خاصي براي آن در نظر گرفته نشده است. فقط تابع هزينههاي ضروري دولت و امثال آن است. (1)

در صدر اسلام به ويژه در زمان پيامبر (ص) به جهت نوپايي و كوچك بودن دولت اسلامي، مالياتها محدود بود و در همان نوع اول مانند خمس غنايم، زكات طلا و نقره، انعام (چارپايان) ثلاث (گوسفند و شتر و گاو) و غلات اربعه، فيء (انفال)، خراج، جزيه و فديه بود.

اما بعد كه به تدريج دولت اسلام توانمند ميگرديد و متناسب با آن هزينهها و مخارج آن فزوني ميگرفت، دولتها يا حاكمان اسلامي به تناسب موقعيتها به مالياتهاي قسم دوم رو آوردند. از جمله اين كه در زمان پيامبر (ص) امام علي (ع) از اسبهاي خاص ماليات ميگرفتند.

ماليات هايي كه امروزه در قوانين مدني ايران وجود دارد، عمدتاً مالياتهاي نوع دوم است كه در زمان پيامبر (ص) چندان مطرح نبود.

در مورد تحولات مالياتي در اسلام به كتاب بيت المال پيدايش و تحولات آن، تأليف خوله شاكر الدخيلي، ترجمه سيد محمد صادق عارف، مراجعه نماييد.

پينوشتها:

1 - مقدمهاي بر نظام مالياتي و بودجه در اسلام، س م. ر. مدرسي، ص 20 و 21.

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.